Sağlıklı Nesiller

Haberler

Ana Sayfa > Sağlıklı Nesiller > Omega 3

Omega 3

Eskimoların bir söylencesinde Somon Balığı'nın insana yeniden hayat verdiğine inanılır.
Bu söylenceye göre;
'Somon Balığı' ile beslenen insanlar kendilerini yeniden doğmuş gibi hisseder ve her seferinde hayatı yeniden kucaklarlar'.

Somon balığının doğal yaşam serüvenine baktığımızda da türünü devam ettirebilmek için nasıl zorlu bir yaşam döngüsü içinde olduğunu görürüz. Yüksek dağlardan kaynayan ırmakların yataklarına bırakılan yumurtalar burada döllendikten sonra ortaya çıkan yavrular, gelişene kadar bu soğuk sularda yaşarlar. Daha sonra aşağılara doğru yüzerek denize açılan somon balıkları iyice olgunlaştıktan sonra koku duyularını kullanarak doğdukları yere yani ırmak yataklarına doğru bir dönüş yolculuğuna başlarlar. Neredeyse zıplayarak suyun akışının tersine, yukarıya doğru yüzerler. Kendi yaşamlarının başladığı yere yeni yaşamlar verecek yumurtaları bıraktıktan sonra somonun görevi sona erer fakat yaşam döngüsü devam eder.

Eskimolar yağı ve kolesterolü bol miktarda tüketmelerine karşın kalp problemleri yaşamamaktaydılar. Bunun sebebi balığın içerdiği Omega-3 yağ asitleridir. Eskimoların kan örneklerini inceleyen araştırmacılar, batılı insanların kanında çok düşük seviyede rastlanan bazı maddelerin eskimoların kanında çok yüksek oranda bulunduğunu saptadılar. Bu maddeler, Poliansatureol (çok doymamış) yağların uzun zinciri Omega-3 grubundan olan EPA ve DHA idi. Daha ileriki çalışmalar bu iki maddenin de özellikle Somon ve Ringa gibi yağlı balıklarda bulunduğunu kanıtladı. 

Ürün Kataloğumuz için tıklayın